separate
"Başlamak için mükemmel olmak zorunda değilsin; fakat mükemmel olmak için başlamak zorundasın." Zig Ziglar
banner ad
logo
Unknown

Giyilebilir Teknolojinin Avantajları,Dezavantajları

Giyilebilir Teknolojinin Avantajları
*Gelecek çoktan geldi! Bundan sadece 10 yıl öncesinde insanlar akıllı telefonlar sadece filmlerdeki bir fikirden ibaretti.

*2014 yılı sonuna kadar 4,55 milyar insan bu büyülü cihazlardan edindi, şimdi sıra bir yenisinde yani “giyilebilir teknoloji”.

*Verimliliği Artırma;Giyilebilir teknolojinin kapsamı artık izleme cihazlarının çok ötesine ulaştı. Saha çalışanları  akıllı gözlüklerle fotoğraf çekerek ve video kaydederek sorunları daha hızlı çözmeye başladı ve bu da verimliliği artırdı.

*Bağlı kalın;Giyilebilir teknoloji sadece günlük tüketicinin sosyal medyayı takip etmesine yardımcı olmakla kalmıyor. Uzaktan çalışanların ofisle bağlantıda olmasını sağlarken sağlık çalışanlarının da Google Glass gibi ürünlerle işini daha etkili ve verimli yapmasını sağlıyor.

*Güvenlik Riskleri;Giyilebilir teknolojinin de elbette bazı dezavantajları vardır. Bazı cihazların “her zaman açık” durumu bizi saldırılara karşı savunmasız halde bırakıyor.

Giyilebilir Teknoloji ve Dezavantajları
Daha çok gezen, gören ve inceleme yönünde başlayan insan yaşamı artık mobil aygıtlara bağlı kalır.
 *Bu da her şeyin bir komut ile yapılmasından  dolayı yaşamı sıradanlaştırır.

 *Kullanabileceğimiz özel gözlükler, sesli  komutu algılayan cihazlar, telefonlar derken  her yanımızı saracak olan bildirimler bizi  bedenen ve zihnen yorabilir.

 *Ulaşılmaz olmak imkansız hâle gelecektir.
 *Özel yaşamın gizliliği giderek azalacaktır.
 *Fakat bu sıradan bir hale alacaktır.
 *Yeni hastalıklar ortaya çıkacaktır.





Unknown

Giyilebilir Teknolojinin Hayatımıza Etkisileri?

1) Sağlık: Giyilebilir teknolojiler konusunda en çok beklenti yaratan kısım özellikle günlük sağlıkla alakalı olmaktadır

.-Bildiğiniz gibi özellikle şeker, tansiyon gibi günlük hayatı oldukça etkileyen hastalıklarda hastanın vücudunda oluşan verilerin takibi hayati önem taşımaktadır.

- Şeker düzeyinin yükselmesi, kalp ritminin bozulması, uyku problemleri, uyku apnesi, nefes alma bozuklukları gibi problemleri giyilebilir cihazlar saniye saniye izleyebilecek ve aldığı verileri yorumlayabilecek. 

-Bunun daha da ilerisinde nano teknolojininde devreye girmesi ile vücudunuzda oluşan hasarları hücre yenileyici t-shirtiniz tamir edebilecek ya da şekeriniz düştüğünde size otomatik olarak inüsilin enjekte edebilecek. 


2) Eğlence ve Spor;Dünyanın en büyük sektörlerinden bir tanesi oyun sektörü, giyilebilir teknolojileri çoktan keşfetmiş gözüküyor.

-Gerçek hayatta gözünüze takdığınız bir gözlük ile sanal dünya ve gerçek dünya bir araya gelerek oldukça interaktif ve gerçekçi oyunlar oynayabileceksiniz.

-Ayrıca taktığınız gözlükle veya lens ile gittiğiniz mağazada bütün fiyat karşılaştırmalarını ve analizlere ürünü incelerken görebileceksiniz. Size özel kampanyalar direkt olarak gözünüzün önüne lokal verilerle gelebilecek.

-Artık yazın terlemeyecek kışın üşümeyeceksiniz çünkü giydiğiniz tekstil akıllı olduğu için vücut ısınızı sağlıklı seviyelerde tutacak.

3) Moda ve Tekstil: Bir teknoloji giyilebilir olunca doğal olarak en çok etkilediği alanlardan bir tanesi moda olacaktır.

Bununla ilgili var olan teknolojiler bize gelecek hakkında harika fikirler veriyor. 
Artık telefonunuzu vücudunuzun hareketleri ile şarj edebileceksiniz. Ayrıca kirli havayı içine alıp temizleyen giyilebilir teknolojilerde çok kısa sürede ticarileşecek.

Unknown

Giyilebilir Teknoloji Trendleri, Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Nelerdir?


 Akıllı Saatler
 Akıllı saatler, telefonunuzla entegre çalışabilen işletim sistemine sahip mini bir bilgisayar olarak düşünülebilir.

 telefon çağrıları, kısa mesajlar gibi konularda size uyarılar verebiliyorlar.

üreticiler;LG,SAMSUNG,MOTOROLA,SONY,APPLE...

Fitness Bileklikleri
Fitness sporuyla ilgilenenler için ne kadar koştuklarını,ne kadar kalori yaktıklarını 
ölçen ve bunları ekrana aktaran akıllı bilekliklerdir.

 Fitness bilekligi en cok kullanılan
 giyilebilir teknoloji cihazları arasında yer  alıyor.

Spor Saatleri
Doğa yürüyüşü,yüzme,bisiklet gibi sporlarla ugraşanlar için en iyi ekipmandan birisidir.

sıcaklık,nem,yükseklik gibi degerleri gösteren modelleri mevcuttur.

3D GÖZLÜKLER
Google Glass'ın önderligini yaptıgı 3 boyutlu gözlükler,tüm dünyayı artırılmış gerçeklik
ile tanıştırdı.
 bu gözlükler:internet bağlantısı,fotogram  çekimi,ses kaydı,video kaydı
 gibi birçok özelliklere sahiptir.

İmplantlar
Daha çok sağlık amacıyla kullanılır.

Akıllı Giysiler
Akıllı giysiler,günümüzde genellikle aydınlatma ve kozmetik amaçlarla kullanılsada önümüzdeki 5,6 yıl içerisinde başta spor amaçlı olmak üzere birçok fonksiyona sahip olacakları düşünülüyor.


BAŞA TAKILAN EKRANLAR

Eğer daha fazla 3 boyut ve sanal gerçeklik istiyorsanız başa takılan ekran (head-monted display) tam size göre. Bu ürünlerden bazıları sizi şeklinden dolayı çevrenizden soyutlayarak  sanki başka bir dünyadaymışsınız hissi verir.


AKILLI TAKILAR


Kovert design gibi bazı firmalar akıllı saatlerin özelliklerini mücevher, takı gibi aksesuarlara yerleştirmeye karar verdikten sonra bayanlar tarafından tercih edilmeye başlandı.
 Asıl amaçları cep telefonları yanında olmayan kullanıcıları telefonlarına gelen email, sms veya aramalardan haberdar etmektir.


NEDEN GİYİLEBİLİR ÜRÜNLER?


Giyilebilir ürünler bizi takip etmede, değerlendirmede gayet başarılar.
 Kalp ritimlerinizi, vücut yağ oranınızı, terleme, sağlık, sıcaklık ve kas aktivitenizi sensörleriyle vücudunuza dokunarak veya  GPS sitemleriyle hareketlerinizden mesafeyi kat etme hızınızdan ölçüp size raporluyorlar.


SEKTÖRÜN EN İYİLERİ KİMLER?



Sadece genel amaçlı akıllı saat dediğinizde Sony, Samsung, Motorola, LG ve Apple tabi ki sektörün temsilcilerindendir.
Başa takılan 3D ekranlarda ise sektörün önde geleni Oculus Rift ve Avegant Glyph’dır. Özellikle Avegant Glyph kişisel eğlence boyutunda bir adım önde olduğu söylenebilir.
Akıllı Gözlüklerde (AR Glasses) Google sektördeki neredeyse tek oyuncu diyebiliriz.
Akıllı Takılarda sektörde Mira, Altruis, Ear-o-Smart gibi markalar şimdilik sektörde kendini gösterenler arasındalar. Ancak yakın zamanda bir çok ismi duyulmuş markanın sektöre girmesi kaçınılmaz.








Unknown

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ NEDİR ?

            GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ NEDİR ?




































-Giyilebilir teknoloji adındanda anlaşılacağı gibi üstünüze giydiğiniz teknolojik aletlerin genel adıdır.


-Giyilebilir derken günlük hayatta kullandıgımız kulaklık,mikrofon vb bu alana girmiyor.


-Bir ürüne "giyilebilir teknoloji "dememiz için akıllı sensörlerle donatılmış olması gerekir.bir  nevi çagımızın teknolojisini. Giyilebilir olması gerekir.


-Giyilebilir teknolojinin başlangıcı,akıllı telefon devreminin ilk günlerini hatırlatıyor bizlere.  ilk önce reklamlardan ve arkadaş çevremizden duymaya başladık,daha sonra hemen  hepimizin hayatına büyük bir hızla dahil oldu.


-Birçok elektronik ve dijital eşyayı, hatta mekanik olanları dahi, yıllardır vücudumuzun üzerinden kullanabiliyoruz. Kol saatleri ve kulaklıklar bunun en güzel örnekleridir. Ancak vücudumuzdan bir parça olmaları bu cihazları giyilebilir yapmıyor. Bir cihazın giyilebilir olması için akıllı sensörlere sahip olması, internet bağlantısına sahip olması ve bluetooth gibi yöntemler vasıtasıyla akıllı telefonunuzla bağlantı kurması gerekiyor.


-Akıllı saat, fitness bandı, gözlük vb. taşınabilir teknolojik ürünler hayatımıza yeni bir yön vermekte ve teknolojiyi hayatımızın her alanında kullanmamızı sağlamaktadır. Ünlü teknoloji şirketleri hayatımıza farklılık katan bu ürünlere yenilerini katmaya devam ediyor.

 Giyilebilir teknolojinin ilk örnekleri nelerdir?

Zamanında databank olarak kullandığımız saatlerden bileğe takılabilecek biçimde ufaltılmış bilgisayarlara kadar her şey giyilebilir teknoloji olarak adlandırılabilir. Elbette sadece elle girilen veriyi saklamak çok karmaşık bir işlem olmadığı için bugünkü cihazlarla kıyasladığımızda bu aygıtlar fazla ilkel görünebilir.

 Şu an giyilebilir teknolojiler neler yapabiliyor?

Temel olarak üzerlerindeki algılayıcılarla veri toplayan giyilebilir cihazlar bizlere basit veya gelişmiş bildirimde de bulunabiliyorlar.

Giyilebilir cihazlarda ne gibi algılayıcılar kullanılıyor?

Tasarlandığı işe göre üzerinde bulunan algılayıcılar değişiklik gösterse de şu an popüler olan yaşam takip cihazları üzerinde jiroskop, ivme ölçer ve yer çekimi algılayıcısı gibi sensörler bulunabiliyor.

logo
Copyright © 2016 Mustafa HANCER ELEKTRO BİLGİ .